inzercia, predaj, predám, bazár

Včelí pastovaný med

Kategória: Rastliny

Včelí med priamo od včelára. Zmes všetkých lúčnych jarných kvetov po repku vrátane. Pri odbere nad 10 ks dohoda istá.
Bratislava- Ružinov. Prosím, kontaktovať písomne odpoveďou na tento inzerát.
Pastovaný med sa stáva pastovaným až potom, čo ho včelár vyšľahá. Teda pastovaný med (niekedy nazývaný aj krémový med alebo šľahaný med) je špeciálne upravený včelí med. Inak povedané pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov, a tou je kryštalizácia, ktorá sa často nesprávne označuje ako cukornatenie medu.

Pastovaný med zostáva dlho roztierateľný podobne ako maslo alebo masť a to vďaka tomu, že med bol upravený pastovaním. Pastovanie medu znamená, že počas doby, keď med začal kryštalizovať bol med niekoľko krát denne premiešavaný viachranným hranolom. Toto miešanie spôsobilo, že sa kryštáliky medu porozbíjali na menšie a touto úpravou si med dlhodobo zachová vlastnosti podobné maslu alebo masti, t.j. je ľahko roztierateľný na chlieb a pod.. Pastový med je ideálnou pomazánkou na pečivo, pretože nesteká a pritom ostáva vždy mäkký a vláčny. Pastovaný med obsahuje jemnú arómu z nektáru širokého množstva kvitnúcich rastlín. Je to základ a znak vysokej kvality našich medov.

Pastový med je prírodný kvetový med, v ktorom zostávajú neporušené všetky biologicky aktívne látky ako sú enzýmy, vitamíny a minerálne látky. Pastovaný med nestráca pastovaním nič na svojej kvalite a výnimočnosti, nesteká (z pečiva a pod.) a zostáva dlho vláčny. Pri skladovaní v chlade a tme si zanechá všetky biologicky aktívne látky. Pri pastovaní ide o mechanickú úpravu medu a v žiadnom prípade nie o chemickú. Do medu sa nič nepridáva iba sa niekoľko krát denne premiešava.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E.
Včelí pastovaný med